Skip to content

Zanimivosti o pivu

  Kdo ne pozna piva? Te čudovite pijače grenkobnega okusa, ki mu je včasih dodana tudi aroma. Poleti te osveži, pozimi pa se odlično poda k ogledu tekme. Pivo je znano po vsem svetu, marsikdo pa ne ve, da je pivo najstarejši zapisani recept na svetu. 

  Na Japonskem proizvajajo pivu podobne pijače, kot je sake iz riža in v Mehiki pulque iz agave. V večjih delih Afrike je slad za proizvodnjo piva narejen iz sirka, prosa in koruze ( bouza, burukutu, pito in tshwala). V Mehiki ljudstvo Tarahumari vključuje pitje koruznega piva tesquino v pomembne družbene obrede.  V Evropi so lastnosti vode, ki se uporablja za varjenje piva, vrste slada, postopki varjenja piva in sevi kvasovk prispevali k tradicionalnim razlikam med vrstami piva.  Morda se zdi, da je vrst piva toliko kot zvezd na nebu, vendar v resnici vsa spadajo v dve veliki kategoriji: ale in lager. Te kategorije so nadalje razdeljene na več kot 80 različnih slogov, ki so razvrščeni po dejavnikih, kot so odstotek alkohola, stopnja grenkobe in fizične lastnosti, kot so barva, okus ali vonj. 

  Ale piva vsebujejo kvasovke zgornjega vrenja ( vrenje poteka pri višji temperaturi 15-24°C). Vrenje poteka zelo hitro. Piva so ponavadi polnega in svežega okusa. Znana so tudi po bolj sadnih aromah in začimbah. Vrste piva ALE so pšenično pivo, Pale Ale, India Pale Ale, Porter in Stout.

  Lager spada pod eno najpogostejših vrst piva na svetu. Tu se uporabljajo kvasovke spodnjega vrenja ( vrenje poteka pri temperaturi 7-13 °C). Vrenje poteka počasneje. Pivo je ponavadi zelo osvežilno.  Ker mora biti pivo lager še nekaj časa na hladnem in dozoreti oziroma odležati je pivo zato dobilo takšno ime. Vrste piva LAGER so Bock, Doppelbock, Pilsner in Temni Lager.

  Vse do 19. stoletja so največ varili samo ale piva. Šele ko se ja začel razvoj tehnologije hlajenja se je omogočil tudi razcvet varjenja lager piv. 

  Naj predstavim še nekaj drugih zanimivosti o pivu:

  VODA PREDSTAVLJA 90 % PIVA

  Ste se kdaj spraševali zakaj pivo tako odžeja? Kar 90% piva je narejenega iz največjega življenjskega vira – vode. Kakovost uporabljene vode pa lahko zelo vpliva na pivo. Naravna voda vsebuje veliko različnih mineralov, spojin in mikrobov, ki ustvarjajo različne vrednosti pH. Na kakovost piva vpliva tudi vsebnost kalcija, magnezija, natrija, klorida, bikarbonata in sulfata, ki je v vodi. Ti lahko spremenijo vse, od barve do okusa, in natančen pivovar bo vedel, kako te »zanke« uporabiti, da bo iz dobrega piva naredil odlično.

  NAJMOČNEJŠE PIVO NA SVETU VSEBUJE 67,5 % ALKOHOLA

  Najmočnejše pivo na svetu se imenuje Snake Venom (kačji strup) in ga varijo Škoti. Ustvarila sta ga Lewis Shand in Joh McKensize iz podjetja Brewmeister. To pivo je narejeno iz sladu dimne šote z dodanimi kvasovkami ale in šampanjskimi kvasovkami. Glede na to, da je vsebnost alkohola v vodki in viskiju običajno 40 %, ustvarjalci priporočajo, da naenkrat zaužijete le 30-35 ml. Na vratu piva ima celo nalepljeno rumeno opozorilno nalepko! Če ga želite poskusiti lahko 330-mililitrsko stekleničko kupite na spletu za približno 58€. To je cena brez poštnine.

  NAJDRAŽJE PIVO NA SVETU STANE 503. 300 DOLARJEV

  Najdražje pivo na svetu se imenuje Allsoppov Arctic Ale, ki je doslej stal        503. 300 dolarjev. To pivo je bilo varjeno leta 1875 za odpravo na Antarktiko, zato je zbirateljski primerek. Čeprav zaradi dolgega obdobja ni več za uživanje, se je zanj borilo več kot 50 različnih ponudnikov z eBaya.

  Kot zanimivost: Češka je rojstni kraj piva pilsner, saj se je pivo varilo že leta 993, pivo pa stane manj kot ustekleničena voda. Tako da, če si ne morete privoščiti najdražje pivo na svetu, si sigurno lahko privoščite pivo na Češkem.

  KDO SPIJE NAJVEČ PIVA?

  Če gledamo po popitih litrih piva na leto se največ piva popije na Kitajskem (41.772.000.000 litrov piva na leto). Drugo mesto pripada ZDA (24.245.000.000 litrov piva na leto). Nemci so po popitih litrih piva na leto četrti, Čehi pa osemnajsti (1.959.000.000 litrov piva na leto).

  Če pa pogledamo kdo spije največ piva na prebivalca letno, je vrstni red malo drugačen. Prvo mesto pripada Čehom (143,30 litra na prebivalca), Avstrijci so tretji, Nemci četrti, na seznam pa se je kot trinajsta uvrstila tudi Slovenija (80,30 litra piva na prebivalca).

  PIVO JE BILO NA ISLANDIJI PREPOVEDANO DO LETA 1989

  Leta 1915 je bila Islandija prva država v Evropi, ki je prepovedala vse alkoholne pijače. Leta 1922 so bile že legalizirane druge oblike alkohola, vendar pa je bilo pivo prepovedano vse do 1. marca 1989. Se sprašujete zakaj? Islandija se je dolgo časa borila z Dansko za svojo neodvisnost in ker so bili Danci veliki ljubitelji piva, je bilo uživanje v njem videti kot nepatriotično. Ko so se v naslednjih desetletjih začele odpravljati prepovedi drugih alkoholnih pijač, je vlado skrbelo, da bi razpoložljivost poceni piva spodbudilo zlorabo alkohola. Zdaj je 1. marec na Islandiji dan piva.

  BAZEN S PIVOM?

  V Tarrenzu na zahodu Avstrije je kraj, kjer lahko združite ljubezen do piva z ljubeznijo do. . . športa? Pivovarna Starkenberger ima bazen, napolnjen s pivom, ki ni le velika novost, ampak naj bi imel tudi blagodejne učinke na kožo! Pivo je bogato s kalcijem in drugimi vitamini, ki pomagajo pri težavah s kožo, hmelj pa ima pomirjevalne snovi, ki vam pomagajo pri sproščanju. Seveda piva v bazenu ne smete piti, za dve uri kopanja pa odštejete nekaj sto evrov za to edinstveno izkušnjo.

  NEMČIJA VSAKO LETO ORGANIZIRA NAJVEČJI FESTIVAL PIVA NA SVETU

  Sigurno ste že kdaj slišali za največji Nemški festival piva, ki se imenuje Oktoberfest. Država prireditev vsako leto organizira v Münchnu, kjer od sredine ali konca septembra do prve nedelje v oktobru poteka 16- do 18-dnevni festival. Skupno se tega srečanja vsako leto udeleži približno šest milijonov domačinov in turistov.

  PITJE PIVA ZMANJŠUJE TVEGANJE ZA NASTANEK LEDVIČNIH KAMNOV.

  Medtem ko bi lahko prekomerno uživanje alkohola povečalo tveganje za nastanek ledvičnih kamnov, je zmerno uživanje piva dokazano, da lahko prepreči nastanek ledvičnih kamnov. Ta študija je pokazala, da zmerno pitje piva zmanjšuje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov za kar 40 %.

  PRVE PIVOVARKE V EGIPTU SO BILE ŽENSKE.

  V starem Egiptu so ženske varile pivo kot daritev bogovom. Pivo je takrat veljalo za žensko pijačo, medtem ko so moški tradicionalno pili vino.

  SVETOVNI PRVAK V PITJU PIVA JE SPIL LITER PIVA V ENI SEKUNDI

  22. junija 1977 je Steven Petrosino dosegel Guinnessov svetovni rekord, ko je v 1,3 sekunde popil 1 liter piva.

  NEKATERI SE BOJIJO PRAZNIH KOZARCEV

  Ja prav ste slišali, tudi ta strah obstaja in se imenuje cenosilikafobija in je strah pred praznim kozarcem. Ne glede na to, ali gre za prazen kozarec piva, vina ali celo vode, se oseba s to fobijo počuti nerazumno ter vznemirjeno, kadar je v bližini prazen kozarec.